Medical Imaging Remodel/Expansion

< Back to projects

Client: St. Luke’s Regional Medical Center
Location: Boise, Idaho

We provided mechanical engineering and design services for a 26,000 square foot medical imaging expansion and remodel located in the basement of the central wing at the St. Luke’s Regional Medical Center in downtown Boise, Idaho.

The expansion and associated renovation work included the addition of three new gamma rooms, hot lab, cardiac catheterization/angioplasty laboratory, two CT rooms, patient holding suite, administration offices and radiology reading rooms. Temporary ventilation systems were employed inside the construction boundary during construction in order to maintain pressure relationships with proper infection prevention to adjacent occupied patient care areas and support spaces.

The multi-phased build-out for the new medical imaging suite involved demolition within the existing central processing suite which supported the surgery wing. Demolition consisted of removing existing process steam, condensate, heating/chilled water, HVAC, medical gas and plumbing systems currently supporting the impacted areas and the verification and redesign of these existing systems in order to support the medical imaging remodel along with the associated support areas that followed. 

The project scope included the design, specification and selection of the HVAC and built-up VAV air handling systems, heating water systems, chilled/process water systems, specialized ventilation and filtration systems, radiation protection systems, specialized plumbing systems and medical gas systems. 

Due to HVAC capacity shortages, existing packaged units located in a nearby mechanical room were demolished, and due to the location of the mechanical room a 45,000 cfm built-up air handling system was designed so that individual components could be navigated down service corridors to reach the basement construction areas.  Special ventilation/exhaust systems were designed to comply with the NRC (Nuclear Regulatory Commission) standards for monitoring radioactive materials. POWER also coordinated the mechanical design of two new CT rooms within tight structural and floor-to-floor dimensions to provide the necessary room air changes required by the CT equipment.